20.1.14

Κανονικά οι αλλαγές για το ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ στην Α΄ Λυκείου


Σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Υπουργός Παιδείας & Θρησκευμάτων στο Έθνος της Κυριακής ξεκαθάρισε ότι οι αλλαγές που αφορύν την Α΄ Λυκείου και απορρέουν από το νομοσχέδιο για το ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ θα εφαρμοστούν κανονικά.

Ειδικά για τις προαγωγικές εξετάσεις της Α΄ Λυκείου, θα γίνουν με θέματα που κατά 50% θα αντληθούν από τράπεζα θεμάτων και τα υπόλοιπα θα είναι στη διακριτική ευχέρεια των διδασκόντων του μαθήματος. Τούτο θα εξασφαλίσει ότι όλοι οι εκπαιδευτικοί θα εξαντλήσουν τη διδακτέα ύλη, γιατί η τυχαιότητα των θεμάτων που θα αντλήσουν οι διδάσκοντες από την τράπεζα θεμάτων αποκλείει την μη κάλυψη κομματιών της ύλης.

Επίσης ο βαθμός προαγωγής της Α΄ Λυκείου θα προσμετρήσει κανονικά για την εισαγωγή των μαθητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξης ο Υπουργός αποκάλυψε ότι γίνοντε μελέτες για επιμήκυνση του διδακτικού έτους που είναι το μικρότερο σε όλη την Ευρώπη.

Κύρια σημεία της συνέντευξης:


Πολύς θόρυβος γίνεται αυτές τις ημέρες σχετικά με το αν θα ισχύσει τελικώς ή όχι το «νέο λύκειο» για την φετινή Α’ τάξη του λυκείου. Ο μηχανισμός του υπουργείου φέρεται να είναι ανέτοιμος για κάτι τέτοιο, κι όλοι θεωρούν ότι ίσως υπάρξει πιλοτική και όχι κανονική εφαρμογή του νέου συστήματος. Τι απαντάτε σε αυτό; 

«Φυσικά και θα ισχύσει. ‘Όπως έχω δηλώσει, ο Νόμος 4186/13 για το Γενικό Λύκειο, το Επαγγελματικό Λύκειο και τις Δομές Κατάρτισης, εφαρμόζεται ήδη και θα εφαρμοστεί πλήρως, σύμφωνα με το προβλεπόμενο χρονοδιάγραμμα, και γι’ αυτό δουλεύουμε νυχθημερόν.»

Προλαβαίνει να συσταθεί η Τράπεζα Θεμάτων και ο Εθνικός Οργανισμός Εξετάσεων που είναι απαραίτητα όργανα, για την εφαρμογή του νέου θεσμού; 

«Στόχος της Τράπεζας Θεμάτων που θα συσταθεί είναι να εξαντλούν όλοι οι εκπαιδευτικοί τη διδακτέα ύλη, ώστε να μην υπάρχουν μαθησιακά κενά και ανισότητες στα παιδιά. Γιατί η τυχαιότητα των μισών θεμάτων που θα είναι υποχρεωμένος να αντλήσει ο καθηγητής την ημέρα των προαγωγικών εξετάσεων από την Τράπεζα Θεμάτων αποκλείει την πιθανότητα της μη κάλυψης της ύλης. Επιπλέον, όλος ο διοικητικός μηχανισμός, από την Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων έως και τα Βαθμολογικά Εξεταστικά Κέντρα, που υλοποιεί εδώ και χρόνια τις αδιάβλητες πανελλαδικές εξετάσεις, παραμένει σε δομή και διαδικασίες ο ίδιος.»

Ο βαθμός της φετινής Α’ λυκείου θα συνυπολογιστεί για την εισαγωγή των μαθητών που φοιτούν φέτος σε αυτή την τάξη στα ΑΕΙ – ΤΕΙ; 

«Η εισαγωγή του φετινού μαθητή της Α’ λυκείου στο Πανεπιστήμιο θα εξαρτηθεί 80% από το πώς θα γράψει στα τέσσερα μαθήματα που θα εξεταστεί. Το υπόλοιπο 20% θα εξαρτηθεί από το μέσο όρο της βαθμολογίας του στα τρία χρόνια του Λυκείου, ο οποίος αντικειμενικοποιείται από την Τράπεζα Θεμάτων.»

Αρνητικά υποδέχτηκαν οι ενώσεις δασκάλων, γονιών , καθηγητών την ιδέα περί «λευκής εβδομάδος». Σε μία τέτοια περίοδο που οι μαθητές σε πολλά σχολεία δεν έχουν καν θέρμανση, πώς σκεφτήκατε πως έχουν ανάγκη ή μπορούν να πληρώσουν οι γονείς τους.. έξοδα για χειμερινές διακοπές; 

«Εμείς μελετάμε επιμήκυνση του διδακτικού έτους, που ίσως είναι το μικρότερο σε όλη την Ευρώπη και εντατικοποίηση των σπουδών. Σε αυτό το πλάισιο μπορούμε να εντάξουμε δύο ημέρες ανάπαυλας , μεταξύ Χριστουγέννων και Πάσχα, που σε συνεργασία με όλα τα συναρμόδια υπουργεία και το συντονισμό του υπουργείου Τουρισμού, θα οδηγήσουν σε δράσεις με αναπτυξιακά, κοινωνικά και εκπαιδευτικά κριτήρια». 

Πηγή: Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων