17.9.13

το ΝΕΟ ΛΥΚΕΙΟ

Αποτελεί Νόμο του Κράτους πλέον το νομοσχέδιο για το Νέο Λύκειο «Αναδιάρθρωση της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και Λοιπές Διατάξεις αρμοδιότητας Υπουργείου Παιδείας». 

Ο νέος Νόμος προβλέπει τα μαθήματα που θα διδάσκονται πλέον σε κάθε τάξη του Λυκείου καθώς και τον τρόπο αξιολόγησης και εισαγωγής στη τριτοβάθμια εκπαίδευση. 

Για το Γενικό Λύκειο βασικές δομικές αλλαγές αποτελούν:
  • Η βαθμολογία και των τριών τάξεων του Λυκείου μετρά για την εισαγωγή στη τριτοβάθμια εκπαίδευση.
  • Οι ενδοσχολικές εξετάσεις θα διεξάγονται με θέματα που κατά 50% θα προκύπτουν με κλήρωση από πανελλαδική τράπεζα θεμάτων.
  • Θεσπίζονται αυστηρότερα κριτήρια για την προαγωγή από τη μία τάξη του Λυκείου στην άλλη και την τελική απόλυση απ' αυτό.
  • Στην Γ΄ Λυκείου εξειδίκευση σε μεγαλύτερο βαθμό από πριν, με λιγότερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα, 4 έναντι 6 ή 7 που ίσχυε μέχρι τώρα αλλά με μεγαλύτερο βαθμό εμβάθυνσης.
  • Η εισαγωγή στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και οι πανελλαδικές εξετάσεις αποδεσμεύονται χρονικά από το Λύκειο. Οι πανελλαδικές εξετάσεις διεξάγονται μετά από την επιτυχή απόλυση απ' αυτό.

 Α΄ Λυκείου

μαθήματα:

(* χωρίς τελική γραπτή εξέταση)

ως μάθημα επιλογής οι μαθητές επιλέγουν ένα από:

αξιολόγηση:

Οι μαθητές εξετάζονται στο τέλος της χρονιάς γραπτώς σε όλα τα μαθήματα εκτός από την Ερευνητική Εργασία και τη Φυσική Αγωγή.

Οι προαγωγικές αυτές εξετάσεις διεξάγονται ενδοσχολικά και με κοινά θέματα για όλα τα τμήματα του σχολείου, θέματα που κατά:
  • 50% είναι από κλήρωση από πανελλαδική τράπεζα θεμάτων διαβαθμισμένης δυσκολίας και
  • 50% από τους διδάσκοντες του μαθήματος.
Τα γραπτά διορθώνονται από τους οικείους διδάσκοντες του μαθήματος.

Ο βαθμός προαγωγής προκύπτει από το μέσο όρο (Μ.Ο.) της προφορικής και γραπτής εξέτασης (εφόσον το μάθημα εξετάζεται και γραπτά) όλων των διδασκομένων μαθημάτων.

Ο μαθητής προάγεται στην επόμενη τάξη εφόσον:
  • α) ο βαθμός προαγωγής είναι μεγαλύτερος ή ίσος του 10 και
  • β) ο Μ.Ο. γραπτής και προφορικής εξέτασης στην Ελληνική Γλώσσα και ο αντίστοιχος Μ.Ο. στα Μαθηματικά είναι μεγαλύτερος ή ίσος του 10 καθώς και ο Μ.Ο. σε καθένα από τα υπόλοιπα μαθήματα είναι μεγαλύτερος ή ίσος του 8.
Εάν δεν πληρείται η προϋπόθεση β) ο μαθητής επανεξετάζετε το Σεπτέμβρη στα μαθήματα που δεν συγκέντρωσε τους αντίστοιχους μέσους όρους και προάγεται τελικά ή επαναλαμβάνει τη φοίτηση στη τάξη ανάλογα με τα αποτελέσματα.

Εάν δεν πληρείται καμία προϋπόθεση από της α) και β) ο μαθητής επαναλαμβάνει τη φοίτηση στη τάξη.

Ο βαθμός προαγωγής της Α΄ Λυκείου προσμετρά κατά 20% στο βαθμό προαγωγής και απόλυσης (Β.Π.Α.) που θα είναι ο 5ος βαθμός για την εισαγωγή στη τριτοβάθμια εκπαίδευση μαζί με τους 4 βαθμούς των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων της Γ΄ Λυκείου.

Β΄ Λυκείου

μαθήματα

 
(* χωρίς τελική γραπτή εξέταση)

οι μαθητές πέραν των μαθημάτων γενικής παιδείας που φαίνονται στον παραπάνω πίνακα επιλέγουν μία από τις δύο ομάδες μαθημάτων προσανατολισμού: 


αξιολόγηση:

Η αξιολόγηση των μαθητών γίνεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως και στην Α΄ Λυκείου. Το μόνο που αλλάζει είναι ότι για την προαγωγή του μαθητή απαιτείται Μ.Ο. ίσος ή μεγαλύτερος του 10 και στα μαθήματα προσανατολισμού, έτσι:

Ο μαθητής προάγεται στην επόμενη τάξη εφόσων:
  • α) ο βαθμός προαγωγής είναι μεγαλύτερος ή ίσος του 10 και
  • β) ο Μ.Ο. γραπτής και προφορικής εξέτασης στην Ελληνική Γλώσσα, ο αντίστοιχος Μ.Ο. στα Μαθηματικά είναι μεγαλύτερος ή ίσος του 10, οι αντίστοιχοι μέσοι όροι σε καθένα από τα 2 μαθήματα προσανατολισμού είναι μεγαλύτερος ή ίσος του 10 καθώς και ο Μ.Ο. σε καθένα από τα υπόλοιπα μαθήματα είναι μεγαλύτερος ή ίσος του 8.
Εάν δεν πληρείται η προϋπόθεση β) ο μαθητής επανεξετάζετε το Σεπτέμβρη στα μαθήματα που δεν συγκέντρωσε τους αντίστοιχους μέσους όρους και προάγεται τελικά ή επαναλαμβάνει τη φοίτηση στη τάξη ανάλογα με τα αποτελέσματα.

Εάν δεν πληρείται καμία προϋπόθεση από της α) και β) ο μαθητής επαναλαμβάνει τη φοίτηση στη τάξη.

Ο βαθμός προαγωγής της Β΄ Λυκείου προσμετρά κατά 35% στο βαθμό προαγωγής και απόλυσης (Β.Π.Α.) που θα είναι ο 5ος βαθμός για την εισαγωγή στη τριτοβάθμια εκπαίδευση μαζί με τους 4 βαθμούς των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων της Γ΄ Λυκείου.
 

Γ΄ Λυκείου

μαθήματα

(* χωρίς τελική γραπτή εξέταση) 

οι μαθητές πέραν των μαθημάτων γενικής παιδείας επιλέγουν και μία ομάδα μαθημάτων προσανατολισμού που οδηγεί το μαθητή τελικά σε ένα Επιστημονικό Πεδίο Εξειδίκευσης (Ε.Π.Ε.) από τα 5 διατιθέμενα:



 

(Η Νεοελληνική Γλώσσα δεν αποτελεί επιπλέον μάθημα στα Ε.Π.Ε., είναι το μάθημα που διδάσκεται στα μαθήματα γενικής παιδείας)

αξιολόγηση:

Η αξιολόγηση των μαθητών γίνεται με τον ίδιο ακριβώς τρόπο όπως και στις δύο προηγούμενες τάξεις.

Το μάθημα της Ελληνικής Γλώσσας & Γραμματείας εξετάζεται ως ενιαίο γνωστικό αντικείμενο με αναλογία θεμάτων 60% Ελληνικής Γλώσσας και 40% Λογοτεχνίας.

Ο βαθμός απόλυσης προκύπτει από το μέσο όρο (Μ.Ο.) της προφορικής και γραπτής εξέτασης (εφόσον το μάθημα εξετάζεται και γραπτά) όλων των διδασκομένων μαθημάτων.

Ο μαθητής απολύεται από το Λύκειο εφόσον:
  • α) ο βαθμός απόλυσης είναι μεγαλύτερος ή ίσος του 10 και
  • β) ο Μ.Ο. γραπτής και προφορικής εξέτασης των μαθημάτων Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας και καθενός από τα μαθήματα της επιλεγείσας ομάδας προσανατολισμού είναι μεγαλύτερος ή ίσος του 10, και τουλάχιστον 8 σε κάθε ένα από τα υπόλοιπα μαθήματα.
Εάν δεν πληρείται η προϋπόθεση β) ο μαθητής επανεξετάζετε το Σεπτέμβρη στα μαθήματα που δεν συγκέντρωσε τους αντίστοιχους μέσους όρους και προάγεται τελικά ή επαναλαμβάνει τη φοίτηση στη τάξη ανάλογα με τα αποτελέσματα.

Εάν δεν πληρείται καμία προϋπόθεση από της α) και β) ο μαθητής επαναλαμβάνει τη φοίτηση στη τάξη.

Ο βαθμός απόλυσης της Γ΄ Λυκείου προσμετρά κατά 45% στο βαθμό προαγωγής και απόλυσης (Β.Π.Α.) που θα είναι ο 5ος βαθμός για την εισαγωγή στη τριτοβάθμια εκπαίδευση μαζί με τους 4 βαθμούς των πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων της Γ΄ Λυκείου.

Εισαγωγή στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Πανελλαδικές Εξετάσεις

Οι εξετάσεις για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση διεξάγονται για τα 4 μαθήματα του Επιστημονικού Πεδίου Εξειδίκευσης που έχει επιλέξει ο μαθητής. Οι εξετάσεις πραγματοποιούνται μετά την απόλυσή του από το Λύκειο, σε πανελλαδικό επίπεδο με θέματα που κατά:
  • 50% προκύπτουν με κλήρωση  από τράπεζα θεμάτων διαβαθμισμένης  δυσκολίας και
  • 50% από κεντρική επιτροπή εξετάσεων.
Για την εισαγωγή του μαθητή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση μετρούν οι 5 βαθμοί. Οι 4 βαθμοί των εξετάσεων στα Πανελλαδικώς εξεταζόμενα μαθήματα και ο Βαθμός Προαγωγής και Απόλυσης (Β.Π.Α.).

Σε ένα μάθημα από τα Πανελλαδικώς εξεταζόμενα θα ορίζεται συντελεστής βαρύτητας ανά Σχολή ή Τμήμα εισαγωγής. Ο συντελεστής αυτός θα καθορίζεται με υπουργική απόφαση το Μάρτιο κάθε έτους και ισχύει για την εισαγωγή στη Τριτοβάθμια Εκπαίδευση των μαθητών της Α΄ Λυκείου του συγκεκριμένου έτους.

Βαθμός Προαγωγής & Απόλυσης

Προκύπτει από τους βαθμούς προαγωγής της Α΄, Β΄ Λυκείου και από το βαθμό απόλυσης της Γ΄ Λυκείου.

Αν οι βαθμοί αυτοί των τριών τάξεων είναι μεγαλύτεροι ως και μία μονάδα από το μέσο όρο των 4 Πανελλαδικά εξεταζομένων μαθημάτων τότε μετρούν ως έχουν για την εξαγωγή του Β.Π.Α. Ο βαθμός προαγωγής της Α΄ Λυκείου πολλαπλασιάζεται με 0,4, της Β΄ Λυκείου με 0,7 και ο βαθμός απόλυσης της Γ΄ Λυκείου με 0,9. Το άθροισμα των τριών αυτών γινομένων διαιρείται με το 2 και το αποτέλεσμα στρογγυλοποιημένο στο τρίτο δεκαδικό ψηφίο αποτελεί τον Β.Π.Α.

Αν κάποιος από τους τρεις βαθμούς είναι μεγαλύτερος πάνω από μία μονάδα από το μέσο όρο των 4 Πανελλαδικά εξεταζομένων μαθημάτων τότε αυτός προσαρμόζεται προς τα κάτω ώστε να μην απέχει πάνω από μία μονάδα απ' αυτόν. Οι αναπροσαρμοσμένοι βαθμοί πλέον των τριών τάξεων του Λυκείου πολλαπλασιάζονται με τους αντίστοιχους συντελεστές για την εξαγωγή του Β.Π.Α. όπως ακριβώς και πριν.

Αν κάποιος από τους τρεις βαθμούς είναι μικρότερος από το μέσο όρο των 4 Πανελλαδικά εξεταζομένων μαθημάτων τότε αυτός ο βαθμός αυξάνεται κατά μία το πολύ μονάδα και μέχρι του μέσου όρου των Πανελλαδικώς εξεταζομένων μαθημάτων. Οι αναπροσαρμοσμένοι βαθμοί πλέον των τριών τάξεων του Λυκείου πολλαπλασιάζονται με τους αντίστοιχους συντελεστές για την εξαγωγή του Β.Π.Α. όπως ακριβώς και πριν.


Κατεβάστε το Φ.Ε.Κ. με το νόμο από εδώ.