17.1.13

Μετεγγραφές φοιτητών

Ψηφίστικε στη Βουλή η τροπολογία για τις μετεγγραφές φοιτητών

Όλοι οι επιτυχόντες που έλαβαν μέρος στις εξετάσεις Πανελλαδικού επιπέδου κατά το έτος 2011-2012, έχουν τη δυνατότητα μετεγγραφής σε αντίστοιχο τμήμα με αυτό που εισήχθησαν αρχικά, εφόσον το ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα της οικογένειας τους κατά το προηγούμενο οικονομικό έτος,  δεν ξεπερνά το ποσό των 7.500€. Σε ειδικές περιπτώσεις, μονογονεϊκών οικογενειών και επιτυχόντων που αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας που αναφέρονται στη τροπολογία το παραπάνω ποσό διπλασιάζεται.

Ο συνολικός αριθμός των μετεγγραφών δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 10% των εισακτέων της κάθε σχολής, για σχολές και τμήματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και το 15% των εισακτέων σε τμήματα και σχολές της περιφέρειας.

Οι δικαιούχοι μετεγγραφών θα υποβάλλουν αίτηση στη κεντρική υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Η επιλογή των φοιτητών που θα μετεγγραφούν θα γίνει με σειρά προτεραιότητας και με κριτήρια κατά σειρά: 
  • το οικογενειακό εισόδημα, 
  • τα τυχόν προβλήματα υγείας του φοιτητή, 
  • την ύπαρξη αδερφού ή αδερφής που σπουδάζει στην Τριτοβάμθμια εκπαίδευση σε πόλη διαφορετική απ' αυτή της μόνιμης κατοικίας της οικογένειας, 
  • τα τυχόν προβλήματα υγείας των οικείων τους, 
  • το αν είναι τέκνα θυμάτων τρομοκρατίας και τελικά 
  • τα μόρια εισαγωγής στο αρχικό τμήμα.

Μεταξύ των άλλων στη τροπολογία περιλαμβάνεται παράγραφος που δίνει τη δυνατότητα στους φοιτητές, που έχουν ολοκληρώσει τον ελάχιστο αριθμό αναγκαίων εξαμήνων για την απονομή τίτλου σπουδών, να εξεταστούν στην εξεταστική του Φεβρουαρίου 2013, σε όλα τα μαθήματα που οφείλουν, ανεξάρτητα με το αν αυτά διδάσκονται σε χειμερινό ή εαρινό εξάμηνο.