14.3.13

Οι εξετάσεις για την εισαγωγή στα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία

προτυπα πειραματικα λυκεια

Η ΔΙΟΙΚΟΥΣΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΠΡΟΤΥΠΩΝ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ (Δ.Ε.Π.Π.Σ.) ανακοίνωσε ρυθμίσεις που αφορούν τις εξετάσεις εισαγωγής στα Πρότυπα Πειραματικά Σχολεία

 

 

Αίτηση συμμετοχής στις εξετάσεις σε Πρότυπα Πειραματικά Γυμνάσια

Οι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών/τριών, που ενδιαφέρονται για τη συμμετοχή των παιδιών τους στη δοκιμασία (τεστ) δεξιοτήτων για την εισαγωγή σε Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο (Π.Π.Γ.), οφείλουν να υποβάλουν στο Π.Π.Γ. της επιλογής τους αίτηση, από 18 έως 29 Μαρτίου 2013.

Ειδικότερα, καλούνται να φέρουν μαζί τους: 
  • την αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο 
  • βεβαίωση ταυτοπροσωπίας του μαθητή/τριας από Δήμο ή ΚΕΠ ή διαβατήριο 
  • μία φωτογραφία ταυτότητας ή διαβατηρίου (έγχρωμη ή ασπρόμαυρη) του/της μαθητή/τριας.
Οι ενδιαφερόμενοι που υποβάλλουν αίτηση θα βεβαιώνουν με υπεύθυνη δήλωση ότι είναι οι κηδεμόνες των υποψηφίων μαθητών και ότι δεν έχουν υποβάλει αίτηση συμμετοχής σε άλλο Πρότυπο - Πειραματικό Γυμνάσιο. Επίσης, οι γονείς και οι κηδεμόνες υποχρεούνται να καταθέσουν στην επιτροπή συγκέντρωσης δικαιολογητικών του σχολείου, το αργότερο δύο εργάσιμες ημέρες πριν την πραγματοποίηση της δοκιμασίας/τεστ, ειδική βεβαίωση του Διευθυντή του Γυμνασίου προελεύσεως του μαθητή, στην οποία να πιστοποιείται η εγγραφή του στο Γυμνάσιο που ανήκει και να παραλάβουν από την επιτροπή το δελτίο συμμετοχής του στη δοκιμασία (τεστ). 

 

Σχετικά με τη διεξαγωγή των εξετάσεων

Ημερομηνία διεξαγωγής:

Η εισαγωγή όλων των μαθητών/τριών στην Α΄ Γυμνασίου στα Πρότυπα Πειραματικά Γυμνάσια θα γίνει με δοκιμασία (τεστ) δεξιοτήτων η οποία θα πραγματοποιηθεί σε όλα τα Πρότυπα Πειραματικά Γυμνάσια την Πέμπτη 20 Ιουνίου 2013 στις 10 π.μ.

Φορέας οργάνωσης και διεξαγωγής εξετάσεων:


Στα Π.Π. Γυμνάσια η προετοιμασία, η οργάνωση και διεξαγωγή της δοκιμασίας (τεστ), η επιλογή των θεμάτων ανά πεδίο (Ελληνική Γλώσσα, Μαθηματικά και Φυσικά) και η αξιολόγηση των γραπτών των μαθητών/τριών θα πραγματοποιηθεί με ευθύνη του Επιστημονικού Εποπτικού Συμβουλίου (ΕΠ.Ε.Σ.) του σχολείου.

Για το σκοπό αυτό θα συσταθεί: α) επιτροπή οργάνωσης και διεξαγωγής των εξετάσεων και β) επιτροπή επεξεργασίας και επιλογής θεμάτων για τη δοκιμασία από εκπαιδευτικούς του Π.Π. Γυμνασίου. Στην επιτροπή επεξεργασίας και επιλογής θεμάτων είναι υποχρεωτική η συμμετοχή Σχολικού Συμβούλου και εκπαιδευτικού της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ο οποίος ορίζεται με απόφαση του οικείου Περιφερειακού Διευθυντή Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης.

Με ευθύνη του ΕΠ.Ε.Σ., επίσης, θα γίνει η κατάρτιση του πίνακα αξιολόγησης ανά πεδίο και του τελικού αξιολογικού πίνακα, καθώς και η ανακοίνωση των εισακτέων και των επιλαχόντων / επιλαχουσών μαθητών / μαθητριών. 

Αξιολόγηση γραπτών:

Τα γραπτά δοκίμια βαθμολογούνται από 0 έως 120 μόρια (40 μόρια ανά γνωστικό πεδίο) με άριστα τα 120 μόρια. Η βαθμολόγησή τους θα γίνει από δύο βαθμολογητές για κάθε γνωστικό πεδίο.

Εάν η διαφορά του βαθμού μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου βαθμολογητή είναι μικρότερη ή ίση με 6 μόρια (ανά γνωστικό πεδίο), τότε ως τελικός βαθμός του γνωστικού πεδίου ορίζεται ο μέσος όρος του βαθμού των δύο βαθμολογητών. Αν η διαφορά μεταξύ των δύο βαθμολογητών είναι μεγαλύτερη από 6 μόρια, τότε το γραπτό οδηγείται σε αναβαθμολόγηση. Στην περίπτωση αναβαθμολόγησης καλύπτονται οι βαθμοί των δύο πρώτων βαθμολογητών και προωθείται το γραπτό σε τρίτο βαθμολογητή. Ο τελικός βαθμός του γραπτού προκύπτει από το μέσο όρο των βαθμών του τρίτου βαθμολογητή και του βαθμού του ενός εκ των δύο πρώτων βαθμολογητών που είναι πλησιέστερος προς αυτόν του τρίτου. Αν ο βαθμός του τρίτου βαθμολογητή είναι στο μέσο όρο των βαθμών των δύο πρώτων βαθμολογητών, ανεξάρτητα από τη διαφορά, τότε ο βαθμός του γραπτού είναι ο βαθμός του 3ου βαθμολογητή.

Σε περίπτωση ισοβαθμίας στην τελευταία θέση των επιτυχόντων γίνεται κλήρωση μεταξύ των ισοβαθμούντων ενώπιον του ΕΠ.Ε.Σ. και των ενδιαφερομένων γονέων και κηδεμόνων.


 

Αίτηση συμμετοχής στις εξετάσεις σε Πρότυπα Πειραματικά Λύκεια


Οι γονείς και κηδεμόνες των μαθητών/τριών, που ενδιαφέρονται για την συμμετοχή των παιδιών τους στη δοκιμασία (τεστ) δεξιοτήτων και γνώσεων για την εισαγωγή σε Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο (Π.Π.Λ.) , οφείλουν να υποβάλουν στο Π.Π.Λ. της επιλογής τους αίτηση, από 18 έως 29 Μαρτίου 2013.

Ειδικότερα, καλούνται να φέρουν μαζί τους: 
  • αστυνομική τους ταυτότητα ή διαβατήριο 
  • αστυνομική ταυτότητα ή βεβαίωση ταυτοπροσωπίας του μαθητή/τριας από Δήμο ή ΚΕΠ ή διαβατήριο 
  • μία φωτογραφία ταυτότητας ή διαβατηρίου (έγχρωμη ή ασπρόμαυρη) του/της μαθητή/τρια.  
Οι ενδιαφερόμενοι που υποβάλλουν αίτηση θα βεβαιώνουν με υπεύθυνη δήλωση ότι είναι οι κηδεμόνες των υποψηφίων μαθητών και ότι δεν έχουν υποβάλει αίτηση συμμετοχής σε άλλο Πρότυπο - Πειραματικό Λύκειο. Επίσης, οι γονείς και οι κηδεμόνες υποχρεούνται να καταθέσουν στην επιτροπή συγκέντρωσης δικαιολογητικών του σχολείου, το αργότερο δύο εργάσιμες ημέρες πριν την πραγματοποίηση της δοκιμασίας/τεστ, ειδική βεβαίωση του Διευθυντή του Λυκείου προέλευσης του μαθητή, στην οποία να πιστοποιείται η εγγραφή του στο Λύκειο που ανήκει και να παραλάβουν από την επιτροπή το δελτίο συμμετοχής του στη δοκιμασία (τεστ).

 

Σχετικά με τη διεξαγωγή των εξετάσεων

Ημερομηνία διεξαγωγής:


Η εισαγωγή όλων των μαθητών/τριών σε κάθε Πρότυπο Πειραματικό Λύκειο γίνεται ύστερα από δοκιμασία (τεστ δεξιοτήτων και γνώσεων) η οποία θα πραγματοποιηθεί σε όλα τα Πρότυπα Πειραματικά Λύκεια την Τρίτη 25 Ιουνίου 2013 στις 10 π.μ. 

Φορέας οργάνωσης και διεξαγωγής εξετάσεων:

Η επιλογή των θεμάτων που θα εξεταστούν οι μαθητές/τριες θα γίνει με ευθύνη της Δ.Ε.Π.Π.Σ. από επιστημονική επιτροπή που θα συσταθεί για αυτό το σκοπό. 

Η προετοιμασία, η οργάνωση, η διεξαγωγή της δοκιμασίας (τεστ) και η αξιολόγηση των γραπτών των μαθητών/τριών θα πραγματοποιηθεί από επιτροπή που θα συσταθεί με ευθύνη των Επιστημονικών Εποπτικών Συμβουλίων (ΕΠ.Ε.Σ.) των Π.Π. Λυκείων. Με την ευθύνη των ΕΠ.Ε.Σ. επίσης θα γίνει η κατάρτιση του πίνακα αξιολόγησης ανά γνωστικό πεδίο (Ελληνική Γλώσσα και Μαθηματικά) και του τελικού αξιολογικού πίνακα, καθώς και η ανακοίνωση των εισακτέων και των επιλαχόντων / επιλαχουσών μαθητών / μαθητριών. 

Αξιολόγηση γραπτών:

Τα γραπτά δοκίμια βαθμολογούνται από 0 έως 120 μόρια (60 μόρια ανά γνωστικό πεδίο) με άριστα τα 120 μόρια. Η βαθμολόγησή τους θα γίνει από δύο βαθμολογητές για κάθε γνωστικό πεδίο. 

Εάν η διαφορά του βαθμού μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου βαθμολογητή είναι μικρότερη ή ίση με 9 μόρια (ανά γνωστικό πεδίο), τότε ως τελικός βαθμός του γνωστικού πεδίου ορίζεται ο μέσος όρος του βαθμού των δύο βαθμολογητών. Αν η διαφορά μεταξύ των δύο βαθμολογητών είναι μεγαλύτερη από 9 μόρια, τότε το γραπτό οδηγείται σε αναβαθμολόγηση. Στην περίπτωση αναβαθμολόγησης καλύπτονται οι βαθμοί των δύο πρώτων βαθμολογητών και προωθείται το γραπτό σε τρίτο βαθμολογητή. Ο τελικός βαθμός του γραπτού προκύπτει από το μέσο όρο των βαθμών του τρίτου βαθμολογητή και του βαθμού του ενός εκ των δύο πρώτων βαθμολογητών που είναι πλησιέστερος προς αυτόν του τρίτου. Αν ο βαθμός του τρίτου βαθμολογητή είναι στο μέσο όρο των βαθμών των δύο πρώτων βαθμολογητών, τότε ο τελικός βαθμός του γραπτού είναι ο βαθμός του 3ου βαθμολογητή. 

Σε περίπτωση ισοβαθμίας στην τελευταία θέση των επιτυχόντων γίνεται κλήρωση μεταξύ των ισοβαθμούντων ενώπιον του ΕΠ.Ε.Σ. και των ενδιαφερομένων γονέων και κηδεμόνων.